vineri, 17 mai 2013

Sirop de muguri de brad.

Primăvara e în toi, deşi după cum se vede, până acum a fost îmbrăcată în straie de vară. Dar lăsând aceste remarci deoparte, dacă vreţi să faceţi sirop de muguri de brad, acum e momentul, tocmai fiindcă au mărimea potrivită, de 2-3 cm. Eu am i-am făcut deja măsmăruţei câteva borcănele, în caz de nevoie şi au ieşit foarte bine.
Siropul de muguri de brad calmează tusea şi reprezintă o alternativă naturală la siropurile pentru tuse din comerţ, atât pentru copii, cât şi pentru noi, adulţii.


Tusea nu este o afecţiune ci un simptom al diverselor afecţiuni respiratorii (bronşita), iar mugurii de brad sunt eficienţi în faza a doua a inflamaţiilor branhiilor, respectiv faza de cocţiune, dat fiind faptul că fac parte din categoria de plante expectorante, conţinând uleriuri volatile (sursa: Plantele medicinale – Izvor de sănătate, Ovidiu Bujor, Mircea Alexan).
Pentru a face acest sirop aveţi nevoie de:
-         muguri de brad (sau pin) de lungimea de până la maxim 3 cm
-         zahăr
-         apă
-         câteva picături de zeamă de lămâie
Nu am scris cantităţile deoarece eu folosesc la o cantitate de zeamă rămasă după ce se fierb mugurii, o cantitate egală de zahăr.
Prin urmare, căutăm brăduţii în cauză - eu am unul, din fericire, chiar sub nas – culegem mugurii (e o plăcere să îi culegi, când îi vezi aşa de cruzi, parcă îţi vine să îi mănânci), spălăm mugurii de brad cu apă, îi scurgem şi apoi îi acoperim cu apă atât cât să fie cu două degete deasupra lor. Îi fierbem la foc mic acoperiţi cu capac (pentru a se păstra cât mai bine uleiurile volatile) circa 30 de minute, lăsăm la răcit apoi îi scurgem. Zeama care a rămas se pune la fiert cu o cantitate egală de zahăr, pănă obţinem siropul (facem testul ca la dulceaţă, punem într-o farfurie o picătură de sirop şi dacă se sparge înseamnă că mai trebuie lăsat pe foc). La sfârşit punem câteva picături de zeamă de lămâie. Îl dăm copilaşilor diluat cu apă.
Sănătate cât mai multă la pitici, ca să se joace voioşi!

Dacă cumva se întâmplă ca piticii voştrii să fie bolnăviori şi trebuie să stea în casă, contra plictiselii puteţi să vă inspiraţi din jocurile măsmăruţei, jocuri pentru copii intre 1-18 luni si 1-2 ani:
jucarii homemade
desen cu carioci lavabile
planşa lipicioasa
descopera figurinele
busy bag
jucarii
busy bag 2
joaca cu aluat si paste

Later edit: Siropul de muguri de brad ne-a fost de mare ajutor în cursul acestui an când, intrând în colectivitate, la grădi, măsmăruţa a fost mai mereu răcită, iar tusea a fost o problemă frecventă. Siropul s-a dovedit a fi eficient mai ales în timpul crizelor de tuse din timpul nopţii. Pe lângă siropul de muguri de brad, foarte bun este şi ceaiul de scai vânăt, care se găseşte în mai toate farmaciile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jo's blog :) Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template