marți, 30 iulie 2013

Relaţia animalelor cu copiii şi dezvoltarea empatiei.În căutările mele referitoare la empatie, ce este ea şi modul în care putem să o dezvoltăm copiilor noştri, am dat de multe lucruri interesante. De aceea ţin neapărat să le împărtăşesc cu voi, în speranţa că poate vă vor fi de folos
Empatia reprezintă, într-un mod simplist explicat, capacitatea noastră de a înţelege emoţiile celor din jurul nostru, de a-i accepta pe cei din jurul nostru aşa cum sunt, fără a-i raporta doar la persoana noastră.
Dezvoltarea empatiei duce automat şi la inhibarea comportamentelor agresive, generează sentimentul de auto-înţelgere şi stima de sine, care sunt necesare echilibrului psihologic.
Una din cele mai bune modalităţi de a cultiva empatia copiilor în timpul copilăriei timpurii este oferirea oportunităţii de a relaţiona cu animalele. Şi asta deoarece copii simt o asemănare cu acestea, motiv pentru care sunt atraşi de animale, mai ales de puii de animale. Animalele reprezintă pentru copii o continuă sursă de uimire. Ei interacţionează instinctiv şi natural cu acestea, vorbesc cu ele şi se implică emoţional. Unele cercetări au relevat chiar faptul că în cazul copiilor mai mici de 6 ani, majoritatea viselor sunt despre animale.


Beneficiile relaţiei copil-animal sunt numeroase, având un impact major asupra dezvoltării copilului din punct de vedere fizic, social, emoţional şi cognitiv.
Din punct de vedere fizic, animalele îi impulsonează pe copii în exersarea abilităţilor motorii, alergatul după un câine – motricitate grosieră, sau hrănirea acestuia, a-i da apă – motricitate fină; 
-facilitează socializarea – un copil este mai degrabă atras să socializeze cu un copil care se joacă cu un animal; 
-din punct de vedere emoţional, animalele fac posibilă dezvoltatea stimei de sine şi simţul responsabilităţii. Practic, simţul responsabilităţii trebuie să fie cultivat de părinţi, animalele fiind doar o „unealtă” spre acest rezultat. Sarcinile pe care un copil trebuie să le îndeplinească când are un animal în grijă trebuie să fie potrivite vârstei sale, 
-cognitiv-crescând, copilul poate manifesta odată cu vârsta un interes pentru un anume animal sau rasă, putând astfel să-l încurajăm să citească mai multe despre acest animal sau rasă – stimulăm interesul pentru învăţare. Se poate organiza de exemplu o întâlnire cu un veterinar pentru a-i pune întrebări acestuia.

Animalele oferă un confort copiilor, mai ales pentru cei cu probleme, nu neapărat de dezvoltare ci de comportament sau cu probleme sociale, ceva normal avâd în vedere faptul că animalul nu emite judecăţi de valoare asupra stăpânului său, îl iubeşte aşa cum este el. Asa că faţă de acesta copilul manifestă o încredere crescută.
Copilul învață să recunoască emoțiile animalului, prin posturile și gesturile pe care acesta le adopta, probabil pentru că relația dintre animalele de companie şi copil se bazează în principal pe comunicarea nonverbală.
De la naștere până la trei ani, relația dintre copii și animale este la nivelul observației dar mai ales al atingerii. Animalul poate ajuta copilul  să intre treptat în contact cu împrejurimile și încurajează explorarea mediului. În acest stadiu, copiii nu sunt în măsură a experimenta emotiile cele mai variate și nuanțate şi nu şi le pot exprima pe deplin. Nivelul lor de exprimare, competență lingvistică sunt încă la început.
De asemenea, animalele pot ajuta la reducerea anxietatii simțit în absența unei persoane  pentru copil, oferind o formă de conciliere și continuitate. 
Cu toate acestea, chiar dacă beneficiile relaţiei animal- copil sunt numeroase, aceasta este totuși o perioadă în care  părinții vor trebui să demonstreze un anumit vigilență. Mai ales în perioada vârstei de opoziție (optsprezece luni la trei ani), vârstă la care copilul poate să lovească animalul, chiar dacă e fără nicio intenţie, fiindcă la această  etapă copii nu sunt conştienţi că rănesc.

           sursă imagine

P.S. Încercaţi să vă ţineţi departe de imaginile de pe net cu animale şi bebeluşi pentru că....SUNT ADORABILE şi nu vă veţi mai putea dezlipi de ele!

Surse:
http://www.terrafemina.com/vie-privee/famille/articles/4132-enfants-et-animaux-de-compagnie-amis-pour-la vie.html&prev=/search%3Fq%3Dles%2Benfants%2Bet%2Bdes%2Banimaux%26biw%3D1024%26bih%3D594

http://www.cdppsi.ro/files/Dezvoltarea%20empatiei%20-%20o%20necesitate.pdf

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jo's blog :) Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template