sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Joaca de-a culorile I.

Culori, culori şi iarăşi culori. Ce este mai frumos decât să încercăm să-i învăţăm pe copii culorile, când totul devine foarte colorat? Osu, vede, batu, ga, toate sunt foarte frumoase şi ne plac, însă încă ne străduim să facem diferenţa dintre ele. Şi asta nu este o treaba tocmai simplă.
Cum începem şi când?
Păi, povestea culorilor poate începe de când vreţi voi. De când începeţi să vorbiţi cu el în faza de bebe, de când începe să spună primele cuvinte, nu contează, el asimilează, chiar dacă nu vă va da prea repede de înţeles că le cunoaşte.
Eu nu am folosit o anume metodă, am mers pe ceea ce am văzut că îi atrage măsmăruţei atenţia mai mult.
Prima noastră potrivire de culori, o activitate ceva mai serioasă decât povestitul, s-a desfăşurat cu ajutorul unui puzzle, mai precis, puzzel-ul nostru încastru cu numere. Ceea ce am rugat-o eu pe măsmăruţă a fost să potrivească un bureţel de o anumită culoare cu numărul ce are aceeaşi culoare. Ceea ce a şi făcut chiar din prima. Însă, din punctul meu de vedere, asocierea nu înseamnă în mod neapărat că şi cunoaşte bine culorile. Aşa că de aici a pornit totul.


În joaca noastră cu culorile am mai folosit o jucărie utilă, un castel cu turnuri, bile şi un ciocănel, unde bilele, în aceleaşi culori ca şi turnurile, trebuie potrivite ca mai apoi, un pitic nervos şi pus pe gălăgie să le troncănească. Dacă vă doare capul, mai bine o ascundeţi! Really! Însă, exceptând acest ultim aspect peste care se poate trece uşor, e o jucărie tare simpatică ce a fost îndrăgită de măsmăruţă din prima clipă. În plus, este şi o jucărie motrică ce poate fi folosită cu siguranţă şi de copilaşii mai mici. Mie îmi pare rău că nu am luat-o mai repede. 


Despre paharele de stivuit am mai scris aici. Iată că ele încă ne mai sunt folositoare. Fiindcă în găletuţă avem pahare de stivuit în perechi de culori (2 albastre, 2 roşii, 2 galbene, etc.) şi forme de sortat în aceleaşi culori, le-am putut folosi cu succes pentru a alcătui mici grămezi de jucării de aceeaşi culoare.


De la editura Girasol am luat această cărticică simpatică. Are cartonaşe cu imagini care ies din paginile frumos colorate şi care conţin şi o ghicitoare pentru copiii mai mărişori. Singurul dezavantaj este că dacă ai un copil curios rău, cartonaşele riscă să fie smulse de la locul său. Ei, măsmăruţa mea a fost mai curioasă de ce e înăuntru decât de cartonaşele în sine, aşa că le-a scos ea frumuşel pe toate, iar acum trebuie să am grijă să nu le încurc.Mai avem şi alte activităţi pentru copii legate de culori, pe care însă le voi posta treptat. Inspiraţie cu folos şi spor la joacă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jo's blog :) Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template