duminică, 12 ianuarie 2014

Două sticker-book-uri, culori şi despre Moş Crăciun în afara sărbătorilor.

Ca să vezi, după atâtea exerciţii legate de culori, a ajuns ca acestea să îi placă măsmăruţei. Şi asta datorită unei cărţi cu abţipilduri, lipiceala fiind una din activităţile preferate ale domnişoarei aflată deja la 2 ani şi o lună.
Joaca noastră cu culori se desfăşoară acum
aproape exclusiv cu ajutorul acestui sticker book foarte util. Seară de seară ia cărticica cu culori şi mă întreabă dacă "ipim". Aceste cărticele cu abţipilduri sunt extrem de interesante şi educative, mai ales dacă sunt bine gândite. Pe lângă exerciţiul motric, copilul învaţă să recunoască obiecte sau culori, să le asocieze, îl stimulează să caute şi să îşi dezvolte vocabularul. De pildă, în cartea noastră cu culori paginile sunt structurate pe culori, pe marginea paginii găseşti obiecte, animale, fructe, etc care au culoarea respectivă şi pe care în primă fază le numim, apoi îi spun ce culoare sunt. În mijlocul paginii există un cadru cu obiectele respective doar conturate, astfel că după ce le numesc şi după ce îi spun ce culoare au, pornim în căutarea lor în paginile cu stickere, ca mai apoi să trebuiască să se întoarcă la pagina corespunzătoare şi să le lipească pe contur. Pentru un copil de 2 ani este o treabă dificilă, însă incitantă.
Şi dacă tot vorbin de sticker book-uri, trebuie să vă povestesc despre o altă cărticică care ne provoacă zilnic la lipicit, şi anume, cartea câştigată cu ocazia concursului de Advent, organizat de bufnitaceainteleapta, "Santa's Workshop Sticker Book" de la editura Usborne şi despre care până acum nu am avut ocazia să vorbesc. Aşa cum spunea şi bufniţa, cartea este un fel de călătorie spre Crăciun, căci în atelierul lui Moş Crăciun, lunar, se petrece câte ceva. De aceea, ne putem juca fără nicio problemă cu ea şi după Crăciun, doar trebuie să vedem cum se pregătesc spiriduşii Moşului pentru următorul, nu?
Spiriduşii muncesc de zor pe parcursul unui an, căci copiii sunt mulţi şi au nevoie de jucării. Plus că în apropierea Crăciunului există o mulţime de scrisori de citit. Iar noi trebuie să îi ajutăm, desigur, poate punem jucărioarele pe raft, poate le facem prăjiturele să le mănânce la un ceai. Şi toatea acestea în engleză.
Cartea este foarte frumoasă, are o mulţime de stickere şi o să vă spun şi de ce îmi place şi o consider ca fiind educativă. Nu, nu este vorba doar de a dezlipi şi de a lipi mai apoi la loc abţipilduri, ci este vorba de alegeri şi de dezvoltarea capacităţii copilului de a decide. Noi am petrecut până acum vremea doar printre nişte rafturi pe care a trebuit să le umplem cu jucării. Abţipildurile sunt multe, ceea ce a făcut ca această mică plăcere să se întindă pe parcursul mai multor zile. Spuneam că această activitate de lipiceală este utilă pentru dezvoltarea capacităţii decizionale a copilului. Lucrurile sunt simple, avem în faţă un copil mic ce depinde de noi, majoritatea deciziilor în ceea ce îl priveşte le luăm noi, însă uneori îi putem lăsa lui plăcerea de a decide, chiar dacă doar în materie de lipiceală. Cartea este structurată şi ea frumos, fiecărei poveste îi aparţine o pagină plină de stickere. Aşadar, am avut la dispoziţie foarte multe jucării pe care să le alegem şi să le punem pe raft. Faptul că rafturile erau libere, fără imagini conturate îşi are rolul său. Măsmăruţa a ales ce jucării a vrut şi le-a pus exact acolo unde a considerat ea că trebuie puse. Că le-a pus strâmbe, că le-a pus unele peste celelate, nu a contat, am lăsat-o să hotărască ea ce şi cum. Ei, şi dacă am povestit atâtea despre o singură pagină din carte, vă daţi seama câtă treabă o să mai avem cu ea?


Rafturile pe care le-a umplut măsmăruţa cu jucării.


Spor la lipiceală!

4 comentarii:

 1. Foarte frumos va jucati si lipiti! Cum se numeste cartea despre culori? Mi pare foarte utila. Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cartea este in spaniola si tot din acesta tara o si am, este intitulata Colores. E foarte frumoasa si masmaruta nu se mai satura de ea. Este de la editura Susaeta si ceea ce am observat eu e ca cei de la editura Girasol au carti de la ei, dar in romana. Insa pe aceasta nu am gasit-o la ei.

   Ștergere
 2. Ce frumos va jucati si lipiti! Cum se numeste cartea despre culori, se gaseste la noi? Mi se pare froarte utila. Multumesc.

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Jo's blog :) Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template